sape klik c neh i syg!

Saturday, June 4, 2011

mari menjage kesihatan blog kitew! ;)

Adekah blog anda sehat? itu persoalan yg akan kite bahaskan hari neh. eceh.Oh sebelum tuh, Assalamualaikum w.b.t wahai ummat nabi Muhammad sekalian. ;)

Hari nie. i nak kongsi ape yg i rs pasal tahap kesihatan blog2 di dunia khususnye di Malaysia. Oh, i nak mintak maaf kalao ade ape2 perkataan i nih bakal menyakitkan hati rmai pihak . maklumlah.sbg manusia. banyak khilafnya. tapi mohle kite besame2 memperbaiki diri. iye dok? ;))




Sebelum pergi lbeh jauh, pertama sekali. moh kite imbas balik. kenape kite semua berblog.? Adekah sbb kite nk carik glemer? adekah kite nak duet poket lebih nk buat duet shopping? Adekah kite nk menjual brg? adekah kite nak menyampaikan ilmu dan perkare2 yang bermanfaat ATAUPUN kite nak sebok jage tepi kaen org n memburukkan2 orang laen sewenang2nya dengan erti kate laen menyebarkan fitnah n membuka aib org tnpe sikit pun perasaan bersalah?





I teringat dulu time tgk melodi, hari sabtu, tgk kes artis ituu ini, masuk mahkamah , klua mahkamah, seksi xtentu pasal, i slalu lah dok potpet pasal artis. ish ape lah die neh. ginila gitu lah.xpatotlah. abah kalao dengo mesti abes i kne sound. "angah neh ngumpat org dkat2 neh boleh le mintak maaf. tuh pun kalao sempat, ngumpat artis tuh bilenye nk pegi jumpe die mintak maap?pndai sgt ckp pasal org , " hamek kau!





Zaman sekarang nih. demi meningkatkan traffic , demi menambahkan follower, i sokmolah tgk org duk sebar bende2 buruk pasal artis. i xkesahla mmg kalao perbuatan tuh die buat ke xbuat. cthnye gmbo artis X berciom. lpas tuh uols jumpe. tempek kat blog. sedor ke idok perbuatan korg tuh MEMBUKA aib org. kalao ade 5ribu org bace. 5 ribu kali u buka aib org tuh, Allah akan bukak aib u 10x gande tau x. meh kite kire sekejap. 5ribu tuh kali dgn 10= 50000. peh. 50k ok. kalao 50k tuh tuka duet kaye dah nyahhh. cube bygkn Allah bukan 50k aib u. byk gile kot. peh.itu baru kalao 5000 org bace.dah yg 5000 tuh duk ikot jugak tempek gmbo artis beciom. org laen pulak baace. u jugak yang dpt dose pasai die amek info tuh dari u. so dptlah u dose lagi. kire mcm MLM lah. org bawah buat. org ats dpt jugak ;p






tuh baru dose tuh, kalao u tempek gmba artis seksi duk pkai slua pendek.skirt dgn bdn melentik dgn tujuan nk ckp. apelah artis neh pkai mcm neh.bughuk beno perangai.kononnye yg duk tempek gmbo tuh pkai elok benoo lahh kan? ;p pastuh xpasai2 ade org lelaki yang bace blog u tegode tgk gmba tuh, pastuh duk tmbah dose buat prangai yg xsepatotnye. sape yg kne tnggung?u jugakkk. lg skali.. sapeee? u jugakk!!






lagi satu. bukan artis je die buruk2kan. org biase pun same.blogger2 yang begado2 neh. ataupun hok kes baghu neh, budak yang mengaku dah" MAEN "tuh. semua org duk sibuk crite pasal die knapenye? i mean. yeah. mmg die salah dr segi agama , akhlak n mane2 sudut2 pun. tapi perlu ke, u bukak aib die. n duk beckp seperti alim ulamak yang mengumpat n menfitnah secare online. ? bak kate abah i , nak sembelih babi bace bismillah? adekah perbuatan menyebarkan fitnah tuh menghalalkan tujuan u kononnye nk bagi budak tuh insap? u sedar x, akibat yang u bawak? u bukak aib die. u buat keluarge diee malu. u buat mak ayah die malu. kalao budak tuh xtertanggung perbuatan u tuh.. die pegi bunuh diri. sape yg sebabkan die bunuh diri? u. u yang salah. sape yang sebabkan mak ayah die malu nk klua rumah?kalao mak die sedeh, n then xslere nk mkn, n then saket. u, u jugak yg slh.! (ok, itu adelah kesan yang boleh2 berlaku. bukan dah berlaku.)




So, sebelum u nak menulis ape2 pun dalam blog atau nk burukkan siape pun. cube pikir diorg adelah abg ke. kakak u ke, mak abah u ke, u sanggop x burukkan diorg terang2 cmtuh? kite kan sedare sesame islam. kalao nk tegur. tegurlah dgn care yg patot. kan ke xlengkap iman seseorg itu melainkan die menyayangi saudaranye spt die menyayangi dirinya sendiri. kan kan? xkn kawan2 da lupe ;) insya'Allah dgn niat n doa yg ikhlas, Allah akan bukak hati pade sape2 pun yg dia nak bg hidayah. betul x? contoh terang n jelas yg Allah bg. Abu Talib iaitu pok sedaghe nabi junjugan kite yang jage n melindungi nabi mase dihina n dibenci musuh. smpai ke hujung nyawe die . die x jugak ikut agama yang nabi bawak. Padahal. nabi Muhammad tuh. sebaek2 manusia, sebaek2 cth. yang die jage dr kcik. yang dah tebukti kesempurnaan akhlak nye. Perkare ni nak bagi tunjuk kat kite. Allah lah jua yg menentukan segale2nye. walau mcm mane pun usaha kite. Allah lah jugak yg memberi hidayah. so . Toksahla duk rase dgn memalukan org tuh dptlah die tuh berubah n bg hidayah. melainkan spt ape yang sudah tercatat .;)


Maka. wahai rakyat Malaysia sekalian. marilah same2 mewujudkan iklim blog yang sihat lg menyihatkan! ;) pwomish ? ;)




Sekian sahaje utk hari neh.



Oh! kelas sudah selesai. tinggal nk beperang dlm dewan exam je neh minggu depan. Tolong doakan segale2nye baek utk saye dan kawan2 saye ye. Ameen. ;)
lepas abes exam neh boleh la sy smbung belaja n belajaaaaaaaaa n blajaaaaaa je lg!;) uhuhu



10 comments:

dark r0se said...

pwomish!:) hehe~

Peri PiA said...

pwomish :)

Amin,all da besh uyun
xoxo

amnie azmira said...

sokong uyun..kita manusia biasa mmg tak terlepas dari melakukan kesalahan..nobody perfect ^_^

Wahidah said...

sokong sgt...wai pun bebari ne kena gk..ade org aibkn ai kt twitter...tk phm sungguh org zaman skrang ne..

pdhal wai tk kaco org pun..isk3...

selamat beramal..

gudluck utk exam uyun

indahchempaka said...

blog sy sihat cikgu....

sabrina azhar95 said...

yea right,,,,setuju sangat...

neverletmego said...

yes .strongly agree with you 100% ..:)

u y u n said...

dark rose- baguihhh2! ;)

peri pia- thnks syg.esok nk exam neh!(Sempt lg !) uhhuu

amnie- yeah honey ;)

u y u n said...

wai- tuhla wai-bahaye tau-sbb die cam cpt sgt tesebar.walhal tatau lg btul n slhnye.kan? wai saba k syg? thnks for the wish ;)


indah- bagus cikgu!;)


sabrina- kan kan kan? ;)


neverletmego- hyeeee syg!lame xdengaq kabaq! ;))) thnks for droppin by!;)

アヌム ちゃん said...

setuju sgt tu..tak perlu cita pasal hal org lain yg x elok tu..buat tambah dose je kan..huhu

www.uyyun.my

My photo
buah cempedak di luar pagar, ambil galah tolong jolokkan, saye budak baru blajar, kalao salah tolong tunjukkan.

superman

superman

my world

my world

Followers

patbelas tahon besame

patbelas tahon besame
nkooorangg adeee??? ;p

gucci syg

gucci syg

Jempotlah masuk. ;)

hapdate blog

bape org hornline!

 

U Y U N Design by Insight © 2009