sape klik c neh i syg!

Sunday, July 3, 2011

Petua kecantikan (menghaluskan kulit muka)

Assalamualaikumm n slmt sejahteraa uols. selamat bertemu kembali dlm rancangannnn senduk senduk fifi2- ihihih harinie fifi tanak masakk tau uols. sbb hari2 fifi da msk, msti uols busannnn kannnn? sekali sekale fifi nk ajakk uols rehattt kann muke . nnti muke sane sini kedut. xlakuu dah uols. ihihihihi


ok. neh bukan rancangan senduk2 fifi ye. pnat i bepure2 jdk fifi. ahaha! okeh. (normal smule). petua neh mesti dah rmai org yg amalkan.maklumle. mudah.com.my.jeww. neh pun kawan i elya yang ajar sbb i sebok tnye knape kulit die lawo beno. uhuh.


Petua ini adelah sesuai utk mereka yang inginkan kulitt yang lembut dan jugee mengurangkan parut2 jerawat yg susah beno nk ilang.kalao u pkai muke terus rs besinar seperti cermin.(xbaek menipu ye uyun.) oh ok.x. ihihi kalao korg br fes tym pakai.korg akan rs kulit lembut. lepas tuh korg kene amalkan 3 ke 4 hari seminggu insya'Allah yang ade parut2 tuh die akan pudar. n jerawat pun mengecil n hilang. lepas tuh lame2, insya'Allah ilanglah segale pancarobe di muke uols.;)

hah. korang jgnlah mls jage muke. nnti tym makeup bukan men comel. xmakeup muke ade byk corak batik nnti org tesyg pun lari .sape yg susah? (eh tp mcm lah hensem sgt nk lari2 kan?)uhuhu okla wutever. i neh selalu melalut. hish. meh. tnpe melengah-lengahkan mase yg sudah byk dilengahkan. marilah besedia dgn bahan2 nye ye puan2 dan tuan2 ;).




pertama:



sediakan sebijik tomato.benonye setengah biji pun dah cukop.
tomato tuh amek yg umo remaje. jgn mude sgt. jgn tua sgt. amek yg remaje brlah kulit cm remaje. yg remaje tuh warne dia xijau tp xmerah sgt. neh gmbo dlm kamera neh kaler dier over cm tuan die. uols jgn ekot.


kedua :




gula pasir. gula pasir neh boleh juge gantikan dgn beras yg dah dihancurkan. die boleh betindak spt scrub . kalao mls cam i neh boleh gune gule. gule neh jugak kite gune utk gosok pade bibir kite supaye xdelah bibir tuh byk kulit kering tekopek2. pun akan memerahkan bibir. jimat lipstick ye nyah.



ketiga:


habis madu sepah dibuang.
ye kite kne gune madu neh utk muke kite.pastuh kite buang die ye.
madu neh khasiat die byk beno. uols google jelah. i mls nk ceghite byk.uhuhu


keempat-


limau. limau tuh yg bekesan utk pudarkan warne parut n memutihkan kulit.
benonye gune lemon lagi bagus. i neh org kampong. dpn umah ade limo neh. i petik jelah. limau neh betindak spt garnier. suke ati uols lah nk gune limau ke lemon. adek bradek je diorg tuh.





Ape yang uols kene buat adelah:

tuang sedikit gule, dan madu.gaulkan besame, kemudian titiskan limau secukup rs. i picit je smua. uhuhuh





lepas tuh amik tomato yang dah dipotong dan makan. eh x, letakkan dan gosokkan pade cmpuran madu, gule dan limau td. ihihihi





kemudian.sapukan pade kulit muke secukup rs. ihihi. sapu dgn gembire supaye kite sentiase kelihatan mude remaje-ahahaah lepas dah habes sapukan lagi dgn baki madu n gule td n sapu lagi. pastikan tomato tuh kite gune sepenuhnye. lepastuh kite tunggu 10-15 mnt sehingge kering. tomato yang dipotong nipis tuh boleh lah diletak ats muke smntr tunggu kering.

sementare tunggu kering sapu n gosok madu ngn gule td kat bibir ye. jgn sental kuat sgt. abes luke plak kang. gosok just nice jelah bagi tanggal kulit2 kering kat bibir n bg merah delime spt gadis2 di zmn pendekar bujang lapuk.




p/s. sile pakai towel kecik di sekeliling leher supaye air tomato tak menitis2 n supaye mak korg xbising kenape rumah melekit2 ye. sbb mmg byk air tomato yang akan menitis.




hasilnya taraa!! neh muke baru je td ptg lepas gosok tomato kat muke, terus mak ajak teman die jap keluo.abes dah xsmpt makeup sebedak pun.



naked face.




muke i xdelah besih sgt pun.dala xcomel. byk plak bintik2 itam. xcaye ce tgk gmbo kat bawah,besokan. (bagus, rajen korg yg klik gmbo utk carik) uhuhuh tp Alhamdulillah bekas2 jerawat2 xdela tinggal lame sgt.kan2. tp kne lah rajen sikit.
sesungguhnya kite hanye berusehe. Allah jua yang menentukan.ihihih


muke besinar lepas solat (eceh. melampao btul)


Sekian sahaje petua utk kali ini.kalao rajen i buat yg laen. (kalao rajen)uhuh



i tgh nk buat contest utk website hijabebs sbb skang website hijabebs tuh xleh bukak pasai i tgh naiktaraf. ceh. cm bagus je kan. ahaha. kalao x nextweek. next two weeks. ihihi korg tunggu tau.

korang jgn lupe cube kat umah tau.
byeee !;)

32 comments:

Peri PiA said...

masyAllah berseri2 btl uyun,know wonder lah

thanks for da tips darl

Ayeem Jemain said...

nak try! cehh da macam gay/metro la plak -.-

Ms Z said...

kulet u memg dah flawless!!! huuu

u y u n said...

peri2- eh same je smua org. yg penting rajen skket.ihihi

ayeem- gay tade, tp manes adee. ahahaa ;p

ms z- ish. tadenye flawless. tuh lighting camera lbeh.uhuh

Nabilah Farhanah said...

Wow... cantiknye kulit u..subhanAllah...thnx for sharing this tips :)

nnt mesti try!!

suke bace blog uyun tp silent reader je..

nnt share tips2 yg best lg ea?
xoxo Bella
http://stilettosvsflats.blogspot.com/

u y u n said...

bella- hye bella! uhuh terharunye ade silent reader .padahal blog i blog picisan jew. time kaseh singgah.sile dtg lagi utk petua mkn dgn byk .uhuhuh

LawaLawa said...

kak uyunn..subhanllah ..bersihnye kulit kak uyun, bestnya dapt kulit putih berseri2 gini :)) nak try!nak try ^^ kak uyun nanti share la lagi petua2 cmni (mesti rajen) hehheheee ;p bye bye muahh

Amoi Heaxa said...

kite pon amalkan kakak!! tp kulit kakak mmgla terbaikkk!! sgt flawless+berseri2..:) bersih n cnatik sgt2 :))))) share lg eptua2 ye kakak! :) miss yoU! :)

~Ayu BnSyg~ said...

Cantik! Insya-Allah nak try. Tq =)

ayu sleeping said...

cantik la kulit wajah..nant nak cube try ,test yerk

Fasya said...

bestnyee dpt kulitt muka cam kak uyun! huhuuuu~ cantik licin bersih berseri~~ :D
nak buat jgk tp mcm susah je sbb dok kat hostel. uhuhuhuu :-(

bella luna said...

heheh patutla kulit cantik.. bella x reti nak scrub skg baru tau t.q.. selama ni bella makan baby tomato je.. sebab sedap... membe semua pelik sebab bella ketagih sgt makan tomato.. weee

::mak incik:: said...

cantiknye kamu... huhu..

sindarella ezora said...

cantiknya kulit u..nak try la..tq info..

lawat2 la blog saya ye..

http://sindarella84.blogspot.com/

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

malasnye..uyun, kirim yg dh siap potong kesini..hihi~

Finaz Jaafar said...

pehh kulit u mmg halus mulus la,.
jeles !

aTy _faRed~ said...

halusnyer kulit awak..sangat2 jeles..!!!

kaizen said...

kalo kite buat mkn ape jadi ek??

*silau rasenyer tgk muke tu bersinar2 sgt.. hehehe

Enuni Hanim said...

Hye sis! Tumpang lalu kejap ye sis. Nk tumpang promote this blog. http://hijab-intrend.blogspot.com/

Kat sini ada byk shawls yg gojes, yang latest is, custom made shawls. Sangat gojes mcm sis! hehe thanks so much yawww!

AHMAD AFIQ said...

bersihnyer muka.xpenah guna pencuci muka ker?

SANDRA AZWAN said...

u look so pretty without make-up!

nasruldeen said...

tahukah anda bahagian muka yang terdedah kepada bahaya? baca ini..http://behindtherainbows.blogspot.com/2011/07/bahagian-muka-yang-perlu-kita-ambil.html

Nana Hussin said...

cantik sangat .. teringin nak cuba tapi tahap kemalasan ni haa xmengizinkan .. hehe

Luv said...

nice.. nak cube laaaa... tp stok madu xde.. kene beli dulu.. pastu nak cube

tmpg tanya ni kire cam buat scrub kat muka la ek?

apa fungsi gula tu yea?

http://suteracintaku.blogspot.com/

Salmi Suhara said...

kak uyun..leh x juz nk ltk gula je kat bibir tnpa madu?hehe :)

fathin zulkifli said...

Waaah thanks for the tips :DD
cantiknye :D

http://fathinzulkifli.blogspot.com/

PINKMARGENTA said...

flawlesnyer

bintusolehah_91 said...

Subhanallah, kulit U nampak halus sngt, nak try la lepas ni, kering n mengelupas da kulit I dok di Casablanca ni, dulu kulit cantik je, jerawat pon xde, udara sini kering sangat.

Xtw nak wat guana lg, tambahan I mmg xpakai pape produk kecantikan. Bukannya boleh caye produk2 di luar sane tu. Thnxs a lot sis.

Shine FS said...

WANT TO HAVE A FAIR SKIN?
INGINKAN KULIT CERAH?
CALL / SMS 016 271 5447

- Can be applied all over the body - face, hand, leg etc.
- NO exfoliation
- Organic & Halal
- Trial Pack / Product Sample available
- Special Promotions offered

♛ Liena Hongstar ♛ said...

Wah, cantiknya kulit muka akak. Jeles nya saya tengok muka akak yg berseri-seri tu. Mesti cuba ni ,, hehe ^^
but ,, kalau x letak madu boleh x kak ? sebab madu susah la nak cari. adapun mahal.hehe ^^

Shine FS said...

Adakah isteri / suami anda bekerja di luar pejabat atau kerja lapangan? Adakah anak anda aktif dalam sukan dan kerap berjemur di bawah terik matahari? Adakah anda masih ingin kekal Cerah?

Call / Sms: +6016 2715447
Email: 772shine[@]gmail[.]com
Google up: Shine FS

cakoats said...

Petua kecantikan menghaluskan kulit muka yang sungguh sangat bermanfaat. makasih Sista

tips kecantikan
cara menghilangkan bekas jerawat
cara menghilangkan bekas jerawat
cara menghilangkan bekas jerawat
cara menghilangkan bekas jerawat
cara mengencangkan kulit
cara memasang bulu mata palsu
cara tampil cantik alami
tips make up ala artis korea
tips kecantikan alami
cara menumbuhkan alis
tips awet muda
cara meluruskan rambut keriting
tips make up untuk kulit gelap
cara menghilangkan bekas luka
tips menghilangkan kerutan di bawah mata
tips make up smokey eyes
tips memutihkan wajah
tips make up wajah bulat
cara membuat bibir merah
tips make up natural
cara mengecilkan perut
cara cara merawat wajah

My Photo
buah cempedak di luar pagar, ambil galah tolong jolokkan, saye budak baru blajar, kalao salah tolong tunjukkan.

bos besaq!

bos besaq!

anak kesygn En Ahmad ngn Pn Ana!

anak kesygn En Ahmad ngn Pn Ana!

moh le dtg kedai sy. ;)

hijabebs

Followers

my ebeghiting

my ebeghiting
raye wajibulghunnah amek gmba cenggini!

patbelas tahon besame

patbelas tahon besame
nkooorangg adeee??? ;p

gucci syg

gucci syg

kesayangan

kesayangan
okeh.imagine dora ade skali! ;)

Jempotlah masuk. ;)

hapdate blog

bape org hornline!

 

U Y U N Design by Insight © 2009